Zdziwisz się gdy ją tam znajdziesz! Czyli laktoza w produktach spożywczych, których nie podejrzewamy, że ją zawierają.

laktoza-ukryta

Laktoza. Jak jej unikać. Prawidłowe odżywianie przy nietolerancji laktozy wcale nie jest takie proste.

Istnieje wiele mitów na temat obecności laktozy w produktach spożywczych. Przykładowo nie wszystkie produkty mleczne, które podejrzewamy że ją zawierają, są nieodpowiednie dla osób z nietolerancją. Nawet jeśli generalnie można powiedzieć, że produkty mleczne zawierają laktozę, to od tej reguły istnieją różne wyjątki. Jednym z nich są na przykład twarde sery, które są uważane za niezawierające laktozy. Powodem tego jest długi proces dojrzewania i produkcji, podczas którego laktoza ulega zupełnemu rozkładowi. Często producenci umieszczają informację o braku laktozy na opakowaniach tych serów. Znaczy to, że pomimo nietolerancji laktozy możesz rozkoszować się serami bez obawy o wystąpienie takich dolegliwości jak bóle brzucha czy biegunka.

Z drugiej strony istnieje wiele produktów zawierających laktozę, których nie podejrzewamy o jej obecność w ich składzie. Może to być bardzo złudne. Jednak dzięki nabytemu doświadczeniu i czujności, na podstawie pewnych opisów na opakowaniach możesz rozpoznać, czy w danym produkcie znajduje się jednak laktoza.

Te określenia mogą wskazywać na obecność laktozy w produkcie.

Laktoza zawarta jest nie tylko w produktach mlecznych, ale często też w półproduktach czy gotowych daniach. Należy do nich m.in. pszenny chleb, kiełbasa czy zupa typu instant. Na opakowaniach nieraz znajdziemy zdanie „Może zawierać śladowe ilości mleka”.  To sformułowanie wskazuje na to, że zawartość laktozy w produkcie jest bardzo niska i nie powinna budzić obaw u osób z nietolerancją. Oprócz tego różne inne pomocne wskazówki mogą zwracać uwagę na zawartość laktozy w produktach.

Jeśli w gotowym daniu występują na przykład takie składniki jak masło, maślanka, maślanka w proszku, odtłuszczone mleko, odtłuszczone mleko w proszku, kefir, kefir w proszku, mleko skondensowane, mleko, mleko w proszku, cukier mlekowy, serwatka, wyroby serwatkowe, serwatka w proszku, śmietanka, serwatka kwasowa, serwatka kwasowa w proszku, łagodna serwatka, łagodna serwatka w proszku, mleko pełnotłuste, mleko pełnotłuste w proszku to jest to zawsze wskazówka, że znajdują się w nim ślady laktozy. Inne określenia wskazujące na pewną, niewielką zawartość laktozy to E966, laktitol, monohydrat laktozy, produkt na bazie czekolady. Jeśli w produkcie występuje laktitol, świadczy to o połączeniu laktozy i sorbitolu, co zawsze wywiera działanie przeczyszczające.

Przyjmowanie leków a nietolerancja laktozy.

Ze względu na wiele pożądanych właściwości laktozy (np.stabilizujące formułę leków) i prawie zerowe skutki uboczne (dla osób tolerujących laktozę), laktoza jest powszechnie stosowana w produkcji leków. Np. popularny cytostatyk Methotrexat, stosowany w terapiach onkologicznych, dermatologicznych, reumatologicznych, zawiera w swoim składzie jako substancję pomocniczą, właśnie laktozę. Jeśli przyjmujesz leki zawierające w swoim składzie laktozę (Sprawdź koniecznie!) to (jeśli nie tolerujesz laktozy) musisz liczyć  się  z dodatkowymi skutkami ubocznymi w postaci całej gamy objawów nietolerancji laktozy takich jak biegunka, wzdęcia, bóle brzucha itp.. Nie należy oczywiście z tego powodu odstawiać stosowanych leków a jedynie wraz z nimi przyjmować odpowiedni suplement np. LactoJoy.

Oznaczenie „bez laktozy” niekoniecznie znaczy bez laktozy.

Nie daj się zwieść, jeśli na opakowaniu produktu widnieje informacja „bez laktozy”. Znaczy to tylko tyle, że 100 g tego produktu zawiera mniej niż 0,1 g laktozy. W przypadku poważnej nietolerancji laktozy ta ilość może być wystarczająca, aby wywołać typowe dolegliwości. Kto ma więc wątpliwości, może zapobiec symptomom przy pomocy LactoJoy’a i mimo tego bez obaw rozkoszować się produktami spożywczymi. LactoJoy zawierają tak wysokie dawki enzymu laktaza, że spokojnie możesz pić ulubioną kawę z mlekiem unikając wszelkich dolegliwości po zażyciu tylko jednej tabletki.

Te produkty naprawdę są bez laktozy.

Ponieważ masło, tak jak wiele innych produktów spożywczych, wykazuje wysoką zawartość laktozy, można idealnie zastąpić je masłem klarowanym. To wspaniała alternatywa, która smakuje jak masło nie zawierając przy tym laktozy. Masło klarowane to tłuszcz, z którego usunięto wodę, białka oraz cukier mleczny. Również białko mleka jest bez laktozy, ponieważ składa się jedynie z protein mlecznych. Słowo mleczan nie ma nic wspólnego z laktozą. Chodzi tutaj wyłącznie o sól sodową kwasu mlekowego, zwaną często też stearoilo-2-mleczanem sodu, solą sodową mleczanu stearylowego lub E481.

Podsumowanie.

Czasem nawet niewielka ilość laktozy, zawarta w spożywanym posiłku, może wywołać uporczywe dolegliwości u osób z jej nietolerancją. Preparaty z laktazą, jak LactoJoy, mogą okazać się bardzo pomocne w sytuacjach, kiedy nie mamy pewności, czy dany produkt zawiera laktozę. Tabletki LactoJoy mogą Tobie pomóc ograniczyć, występujące zwykle, dolegliwości do minimum lub nawet całkowicie im zapobiec.

LactoJoy zespół jelita drażliwego laktaza laktoza 6 opac

< Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *