Ból jelit – jaki ma związek z nietolerancją laktozy?

bóle jelitowe

Jak rozpoznać ból jelit?

Ogólnie mówimy “boli mnie brzuch”, “mam problemy jelitowe” lub bardziej lakonicznie “mam dolegliwości gastryczne”. Przyczyn tej dolegliwości jak się okazuje może być wiele. Po czym rozpoznać że źródłem bólów brzucha są właśnie jelita? Najczęściej problem ten rozpoznaje się po rodzaju towarzyszących mu objawów. Do typowych objawów bólu jelit zalicza się długotrwałe biegunki, występowanie krwi w kale, utrata wagi ciała, odwodnienie organizmu, bolesne parcie na stolec, nudności, zaparcia, silne bóle brzucha czy wzdęcia brzucha.

Dolegliwości jelitowe – przyczyny

Do najczęstszych przyczyn bólu jelit należy:

  • zatrucie żołądkowe
  • grypa jelitowa
  • nietolerancja laktozy
  • zespół jelita drażliwego
  • niedrożność jelit
  • zła dieta
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Ból brzucha po prawej stronie to oznaka schorzeń dróg żółciowych, zapalenia jelit, zapalenia wyrostka robaczkowego czy przepukliny. Z kolei ból brzucha po lewej stronie  może być objawem zespołu jelita drażliwego, zapalenia uchyłków jelita grubego czy zapalenia jelit.

Ból jelit a nietolerancja laktozy

Ból jelit po jedzeniu i nie dotyczy to tylko pokarmów mlecznych, może być objawem nietolerancji laktozy. Laktoza u osób z jej nietolerancją, odpowiedzialna jest za szereg wymienionych tu dolegliwości gastrycznych. Nie tylko w mleku występuje bowiem cukier mlekowy zwany laktozą. W naturze można znaleźć cukier mlekowy np. w brokułach.  Jest go tam około 0,2 g/100g. Nie to jest jednak problemem. Z uwagi na szereg jej pożądanych właściwości fizykochemicznych laktozy, stosuje się ją na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Znajdziesz ją np. w wielu wędlinach i pieczywie (sic!). Również w przemyśle farmaceutycznym jest powszechnie stosowana jako stabilizator. Jeśli więc zażywasz jakiś lek i odczuwasz po nim bóle brzucha, wzdęcia, masz biegunkę to sprawdź czy w jego składzie nie występuje laktoza. 

Do prawidłowego rozkładu, trawienia cukru mlekowego (laktozy) potrzebny jest enzym – laktaza. Jeśli w naszym jelicie cienkim laktaza wytwarzana jest w niewystarczającej ilości lub nie jest wytwarzana w ogóle, to niestrawiona laktoza (cukier mlekowy) zwiększając ciśnienie osmotyczne w jelitach powoduje przenikanie do nich wody co skutkuje ostrą biegunką. Ponad to niestrawiona laktoza przedostaje się do jelita grubego gdzie na skutek działania specyficznej flory bakteryjnej  dochodzi do fermentacji laktozy co z kolei wywołuje silne wzdęcia, uczucie „przelewania się” w brzuchu w końcu podrażnienia jelit i silnego bólu.

Ból brzucha i skurcze jelit – jak sobie radzić?

Zanim nie zostanie zdiagnozowana przyczyna bólu jelit, to najczęściej lekarz zaleca odpowiednią dietę. Powinniśmy unikać dużych ilości fruktozy (w owocach i miodzie), słodzików, kawy i alkoholu. Jeśli przyczyną bólu jelit jest nietolerancja laktozy, co można łatwo sprawdzić samodzielnym testem na nietolerancję laktozy opisywanym przez nas w innym artykule, to należy unikać wszelkich produktów mlecznych, a najlepiej stosować suplementację laktazy np. preparatem LactoJoy. Pamiętajmy jednak, że ból jelit może być objawem poważniejszych schorzeń, dlatego najważniejsza jest wizyta u lekarza oraz zdiagnozowanie przyczyny bólu jelit, zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z nagłym, silnym incydentem bólowym.

LactoJoy zespół jelita drażliwego laktaza laktoza 6 opac

< Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *