Nietolerancja laktozy – samodzielny test i inne metody

 

Nietolerancja laktozy - samodzielny test

Ból brzucha po jedzeniu może wiązać się z nietolerancją laktozy. Wykonując samodzielny test na nietolerancję laktozy, można łatwo wykluczyć tę przyczynę.

Nietolerancja laktozy, laktaza, laktoza, cukier mleczny – uściślenie pojęć…

Laktoza i cukier mlekowy/mleczny to synonimy. Laktaza to enzym trawiący laktozę (cukier mlekowy).

Choć laktoza w naturze występuje również np. w brokułach 0,2 g/100g, to przyjęło się nazywać ją cukrem mlekowym lub mlecznym. Laktozę wydzielono właśnie z mleka w XVII wieku, stąd nazwa cukier mlekowy.

Laktoza jest węglowodanem (cukrem). Laktoza, odmiennie niż  np. glukoza, jest cukrem złożonym. Laktoza jest disacharydem (czyli dwucukrem). Składa się z cząsteczki glukozy i z cząsteczki galaktozy. Glukoza i galaktoza to cukry proste i jako takie są wchłaniane do organizmu w układzie pokarmowym. To wchłanianie odbywa się w jelicie cienkim. Laktoza jako cukier złożony, w przeciwieństwie do swoich dwóch składników, nie jest wchłaniana do organizmu. Laktoza jest hydrolizowana (“rozbijana”) w jelicie cienkim przez enzym beta-galaktozydazę (laktazę). Laktaza wytwarzana jest przez kosmki jelitowe jelita cienkiego. W jelicie cienkim noworodków i dzieci do 3-4 roku życia, laktaza wydzielany jest bardzo intensywnie po czym poziom laktazy gwałtownie spada. Przed ukończeniem 4-5 roku życia notuje się zwykle spadek wytwarzania laktazy o 90% w stosunku do okresu noworodkowego.

Obecnie, statystycznie u około 30% Polaków występuje obniżony poziom wydzielania laktazy, względnie jej całkowity brak. W 99,8% przypadków jest to  tak zwana nietolerancja pierwotna. To nie jest choroba! Zanikanie aktywności laktazy jest procesem naturalny tak jak np. zmniejszanie się wydzielania hormonu wzrostu czy wahania stężenia hormonów płciowych zależnie od wieku. Szacuje się że około 70% ludzi na świecie w różnym stopniu nie toleruje laktozy. Np. dorośli Chińczycy w bez mała 100% nie tolerują laktozy.

Spadek aktywności laktazy wraz z wiekiem jest uwarunkowany genetycznie. U ludności niegdyś rdzennie zamieszkującej tereny obecnej Europy, w związku z rozwojem hodowli zwierząt, nastąpił długotrwały kontakt pokarmowy z mlekiem i jego pochodnymi, a więc i z laktozą. W wyniku tego wykształcił się polimorfizm (wersja) genu LCT kodującego wydzielanie laktazy. Te ewolucyjnie wykształcone wersje genu LCT do dzisiaj, około 60-70 procentom Europejczyków umożliwiają tolerowanie cukru mlekowego w diecie – również w wieku dorosłym.

Nietolerancja laktozy – jak ją stwierdzić samodzielnie – opis.

Proponowany przez nas samodzielny test na nietolerancję laktozy, w zasadzie niewiele różni się od tak zwanego testu wodorowego. Test wodorowy przeprowadzany jest w poradni lekarskiej. Obie procedury to testy obciążeniowe. Poddająca się testowi osoba musi przyjąć określoną ilość substancji której metabolizm u tej osoby chcemy zaobserwować. Tą substancją w naszym przypadku jest laktoza. Najbardziej oczywistym jej źródłem jest mleko krowie. Szklanka zwykłego krowiego mleka zawiera około 10g laktozy i jest to ilość wystarczająca by „obciążony” nią organizm zareagował na tyle jednoznacznie by dać nam sygnał, że mamy do czynienia z nietolerancją laktozy czy nie.

Pamiętaj, że wykonujesz test obciążeniowy. Jeżeli faktycznie nie trawisz laktozy spodziewać się musisz tego, że niestrawiona laktoza spowoduje dolegliwości gastryczne takie jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę, skurcze jelit, nadmierne gazy itp. Objawy występują od 30 minut do dwunastu godzin po spożyciu laktozy. Robisz to na własną odpowiedzialność.

Co do zasady, przypomina to nieco doustne podawanie glukozy pacjentowi u którego następnie kontrolowany jest, w określonych odstępach czasu, poziom glukozy we krwi. Odnotowane wyniki pozwalają skonstruować tak zwaną krzywa cukrową glukozy. Daje to pośredni obraz wydolności insulinowej trzustki. W naszym teście badamy potencjał enzymatyczny kosmków jelitowych. Są one odpowiedzialne za produkcję laktazy – enzymu trawiącego cukier mlekowy. Zarówno test wodorowy jak i tu opisywany samodzielny test na nietolerancję laktozy, wymagają nieco przygotowań i dyscypliny.

Nietolerancja laktozy – “domowy” test na wykrycie – jak się przygotować?

Żeby wynik testu był miarodajny, dzień przed wykonaniem testu należy unikać pewnych pokarmów i napojów. Są to soki owocowe (być może nie trawisz fruktozy i to jej spożywanie jest odpowiedzialne za chroniczne dolegliwości żołądkowo jelitowych u Ciebie) , napoje mleko pochodne, kawa z mlekiem. Najlepiej, około 8 godz. przed wykonaniem testu, ograniczyć przyjmowane napoje, do zwykłej niegazowanej wody czy niesłodzonej herbaty. Należy unikać białego pieczywa, słodyczy i oczywiście przetworów mlecznych. Warzywa zwłaszcza groch, kapusta, brokuł, buraki mogą powodować wzdęcia dlatego nie jedz ich przed wykonaniem testu. Jeśli lubisz gumę do żucia to przeczytaj jej skład na opakowaniu. Bardzo często zawiera dodatek laktozy. To dlatego często żucie gumy wywołuje przelewanie w jelitach, wzdęcia i biegunki. Bynajmniej nie dlatego, że żując gumę wytwarzasz i połykasz więcej śliny. Najlepiej nie żuje gumy przed testem. Wafle ryżowe, wędzone ryby, ziemniaki, smażone lub gotowane potrawy mięsne ale bez sosów które zwykle zawierają dodatek laktozy, zjedzone około 8 godz. przed wykonaniem testu są dla jego wyników raczej neutralne. Pamiętaj, że przygotowujesz się do testu który może odmienić twoje życie. Tak było w naszym przypadku. Podejdź do tych zaleceń poważnie.

Najwygodniej pójść spać po niezbyt obfitej kolacji, a rano na czczo przystąpić do wykonania testu. Ważne jest żeby nie przeprowadzać testu na nietolerancję laktozy z pełnym brzuchem. Jego wynik może być wtedy niejednoznaczny albo wręcz przeciwnie i wtedy czeka cię spory dyskomfort. Przed testem nie myj zębów pastą – i ona często zawiera laktozę, ani nie używaj kleju do protez. Tak, tak, tam też często jest dodawana laktoza.

W końcu czas na test.

Wypij na czczo szklankę zwykłego krowiego mleka. Może to być mleko z kartonika, z butelki czy prosto od krowy. Z oczywistych powodów nie stosuj do testu mleka bez laktozy. Obserwuj, jak reaguje Twój organizm. Jeżeli nic nie zakłóci twojego komfortu w ciągu około 12 godz. to znaczy, że z dużym prawdopodobieństwem jesteś w grupie ludzi z wariantem CT lub TT genu LCT który umożliwia Tobie trawienie cukru mlecznego w dorosłym wieku.

Jeżeli natomiast wystąpi co najmniej jeden z wymienionych symptomów, możesz założyć, że nie tolerujesz laktozy. W takim przypadku musisz liczyć się z tym, że niestrawiona laktoza przemieści się dalej do jelita grubego co jeszcze zaostrzy zaistniałe dolegliwości. W jelicie grubym pod wpływem bakterii laktoza zacznie fermentować wzmagając wzdęcia, gazy, bóle brzucha, biegunkę, skurcze jelit. Objawy występują od 30 minut do dwunastu godzin po spożyciu laktozy.

Oby test dał wynik negatywny! Jeżeli nie, to też nie ma się czym martwić. Przeczekaj i zamów bezpłatną próbkę LactoJoy’a. Wypróbuj ją przy najbliższej okazji.

Tematem nietolerancji laktozy zajmujemy się od kilku lat. Dokładnie od chwili kiedy dowiedzieliśmy się, że przyczyną dolegliwości kilkorga z nas był właśnie niedobór enzymu laktazy. Po wieloletnich zmaganiach z opisanymi tu problemami  gastrycznymi i nie tylko, właściwa diagnoza uwolniła nas od nich z dnia na dzień. To właśnie skłoniło na do zajęcia się kompleksowo tematem nietolerancji laktozy. Jeśli znajdujesz się w grupie 20-37% Polaków, statystycznie dotkniętych nietolerancja laktozy to mamy dla Ciebie wypróbowane rozwiązanie.

 #Stay fresh! LactoJoy Team.

Dla osób ciekawych innych metod, niecierpiących mleka, niedowierzających, nie przekonanych, niepewnych…

Rynek medyczny oferuje dwie metody diagnostyki nietolerancji laktozy.

1. Wodorowy test oddechowy (WTO) . Metoda ambulatoryjna.

Wodór to gaz. W organizmie człowieka powstaje w jelicie grubym lub cienkim jeżeli dochodzi w nich do fermentacji treści pokarmowej. W procesie dyfuzji, wodór przedostaje się do krwi, a następnie do pęcherzyków płucnych, skąd jest wydychany. Proces fermentacji przebiegający w jelitach na dużą skalę po doustnym podaniu laktozy jest świadectwem nietolerancji laktozy.

Na czym polega badanie?

  • Osoba poddającej się badaniu dostaje do wypicia, na czczo, roztwór zawierający określoną ilość laktozy. Badanie polega na pobieraniu próbek powietrza które badana osoba wydycha przez ustnik do urządzenia analizującego stężenie wodoru w wydychanym powietrzu.
  • Kontrolne pobranie próbki powietrza wykonuje się przed podaniem laktozy. Badana osoba bierze głęboki oddech wstrzymuje powietrze, a następnie wydycha je do urządzenia. Kolejne próbki wydychanego powietrza pobierane są w odstępach czasu, np. 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160 i 180 minut od podaniu roztworu laktozy. Ilość pobrań zależy od placówki medycznej, w której wykonuje się test.
  • Minimum 24 godziny przed badaniem należy zastosować pewne ograniczenia dietetyczne.

Cena badania to około 169-350 zł. Wynik otrzymuje się bezpośrednio po badaniu.

Hasło do „wygooglowania”: Wodorowy test oddechowy (WTO).

2. Test genetyczny. Analiza polimorfizmu 13910 genu LCT met PCR. Metoda laboratoryjna.

Trawienie spożywanej laktozy uzależnione jest od poziomu wytwarzania enzymu laktazy w jelicie cienkim. Proces wytwarzania tego enzymu koduje/reguluje gen LCT13910. Ten gen wykazuje polimorfizm tzn., że w populacji ludzkiej występuje w różnych wariantach. Wariant CT i TT warunkuje zachowanie wytwarzania laktazy na wysokim poziomie, także u osób dorosłych. Wariant CC genu laktazy LCT13910 warunkuje tendencję do zmniejszania wytwarzania laktazy z wiekiem, potencjalnie prowadząc do nietolerancji laktozy.

Na czym polega badanie?

  • Od osoby poddającej się badaniu pobierany jest materiałem do izolacji DNA. Najczęściej jest to krew lub wymaz z policzka. Ilość potrzebnego materiału zależy od jego rodzaju i użytej metody izolacji DNA.
  • Laboratorium po wyizolowaniu DNA poddaje go działaniu mieszaniny reaktywnej zawierającej białkowe sondy z barwnikiem które łączą się z odpowiednimi białkami genu LCT13910 dając informację z jaką odmianą genu mamy do czynienia.
  • Badanie nie wymaga żadnych przygotowań dietetycznych.
  • Często konieczne jest złożenie pisemnej Deklaracji Świadomej Zgody na badanie genetyczne.

Cena badania to około 260-350 zł tylko za analizę polimorfizmu 13910 genu LCT met PCR czyli nietolerancji laktozy. Najczęściej jednak oferowany jest pakiet, w skład którego wchodzą badania laboratoryjne na wykrycie predyspozycji genetycznych do innych typów nietolerancji np. kazeiny, glutenu (celiaklii) czy fruktozy wtedy cena wynosi około 550-850 zł. Wynik otrzymuje się około 10 dni po badaniu.

Hasło do „wygooglowania”: Analiza polimorfizmu 13910 genu LCT met PCR

P.S.

Nietolerancja laktozy to nie jest jednak żadna choroba ani ułomność! Uzmysłów sobie, że w naturze dorosłe lwy, wilki czy sarny nie piją już mleka! Mleko jako składnik diety u dorosłych nie jest niezbędne. Zdolność trawienia mleka u dorosłych ludzi to ewolucyjne „udogodnienie”, specyficzne dla pewnego regionu geograficznego, podobnie jak np. kolor skóry. Problemem jest jedynie fakt, że cukier mlekowy (laktoza) jest sztucznie obecna w artykułach spożywczych. Laktoza jest powszechnie stosowana, dodawana w procesach produkcji żywności i leków. Dlatego kontaktu z nią praktycznie nie da się całkowicie uniknąć stosując dietę. Tak jak to było i w naszym przypadku, dowiadujesz się pewnie, że winę za wszelkie (także i Twoje)  przewlekłe, oporne na standardowe leczenie dolegliwości gastryczne ponoszą rzekomo bliżej nieokreślone alergie, stres, a  ostatnio zespół jelita drażliwego. Słyszeliśmy to wielokrotnie do czasu postawienia właściwej diagnozy. Ale spokojnie – dlatego powstał LactoJoy i wiele innych suplementów z enzymem laktaza. Zażywanie tych suplementów znacznie zmniejsza lub całkowicie usuwa skutki nietolerancji laktozy. Zadbać należy tylko o jakość tego suplementu, a w tym zakresie nie mamy sobie równych! Jeśli więc to nietolerancja laktozy odpowiedzialna jest za twoje problemy  już wiesz co należy zrobić.

 

< Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *