Magiczne słowo – mikrobiom

mikrobiom flora bakteryjan

Nową dziedziną wiedzy, budzącą coraz większe zainteresowanie jest mikrobiom.

Mikrobiom człowieka tworzą wszystkie (również te chorobotwórcze i warunkowo chorobotwórcze) drobnoustroje zasiedlające jego organizm. Podobnie definiuje się mikrobiom zwierząt, roślin czy gleby. Jego znaczenie dla zdrowia i życia staje się coraz bardziej zrozumiałe dzięki najnowszym osiągnięciom biologii molekularnej w zakresie identyfikacji substancji organicznych. Skład mikroflory np. jelitowej, jest kwestią indywidualną, bywa nawet porównywany do unikalnego odcisku palca. Liczba gatunków drobnoustrojów jak i ich wzajemna proporcja w każdej części/układzie zdrowego organizmu, pozostają w równowadze – homeostazie. Pod wpływem niewłaściwej diety, stosowania niektórych leków (np. antybiotyków) następuje niszczenia jednych, a nadmierne rozmnożenia innych gatunków bakterii czy grzybów. Zakłóceniu ulega ich stosunek ilościowy i jakościowy lub/i dochodzi do ich przemieszczenia. Drobnoustroje stanowiące mikroflorę jelitową np. pałeczka okrężnicy (łac. Escherichia coli) po zmianie miejsca pobytu, tj. zajęcia dróg moczowych i osiągnięciu pewnego krytycznego poziomu namnażania, doprowadzają do zakażenia układu moczowego: zapalenie pęcherza moczowego, cewki moczowej itp. Zanim więc zastosujesz terapię farmakologiczną zastanów się czy nie walczysz przypadkiem z objawami a nie z ich przyczyną dolegliwości.

Rola i rozmieszczenie różnych gatunków bakterii w organizmie.

Bakterie pełnią w organizmie różne role niezbędne do jego życia i prawidłowego funkcjonowania. Każdą część ciała zasiedla jej właściwa populacja drobnoustrojów. Bakterie jelita grubego np. rozkładają resztki pokarmu, a powstałe w wyniku fermentacji krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids – SCFA) stanowią źródło energii dla komórek jego nabłonka. Biorą także udział w tworzeniu niezbędnych witamin z grupy B oraz witaminy K. Obecność drobnoustrojów poprawia także przyswajalność składników mineralnych oraz elektrolitów, np. wapnia, sodu, potasu czy magnezu. Niektóre bakterie jelitowe wpływają na metabolizm tłuszczów w wątrobie. Inne stymulują wydzielanie przez komórki nabłonka jelit substancji ochronnych (mucyn). Mucyny tworzą śluzową warstwę chroniącą nabłonek jelitowy przed toksynami i drobnoustrojami chorobotwórczymi. Pałeczki kwasu mlekowego (łac. Lactobacillus acidophilus) to bakterie które, między innymi, przywracają szczelność uszkodzonego nabłonka i hamują stany zapalne jelit. Utrudniając drobnoustrojom chorobotwórczym kolonizację środowiska naszego układu pokarmowego, bakterie jelitowe chronią nas przed rozwojem infekcji.

Podsumowanie.

Przypisywanie więc tylko negatywnej roli wszystkim drobnoustrojom i bezpardonowa walka z nimi jest błędem i świadczy o powierzchownej o nich wiedzy. Szanujmy więc bakterie i starajmy się o nich dowiedzieć więcej bo wkrótce może się okazać że mikrobiom pełni kluczową rolę w najważniejszych procesach biochemicznych nie tylko w naszym organizmie.

Dla ambitnych i dociekliwych.

Tematy na samodzielny „research w necie” dla ambitnych i dociekliwych:
jelita to nasz drugi mózg
mikrobiom a choroby cywilizacyjne.

< Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *