Laktoza, laktaza, nietolerancja laktozy, czyli co jest czym

Laktoza, laktaza, cukier mlekowy, cukier mleczny, wyjaśnienie pojęć. W tym miejscu odpowiadamy na kilka pytań, z nadzieją, że pomogą Tobie podjąć decyzję, który produkt z naszego asortymentu wybrać na początek. 1001 dobrych słów nie zastąpi własnego doświadczenia. Zamów bezpłatną próbkę LactoJoy’a już teraz. Nie spiesz się z wyborem konkretnego produktu. Napisz do nas maila przed lub po pobraniu bezpłatnej próbki. Odpowiemy na niego jak najszybciej. Nie twierdzimy że przyczyną Twoich problemów gastrycznych jest nietolerancja laktozy! Ale jeśli jest, to LactoJoy jest najlepszym wyborem.  Podziel się z nami swoją opinią. Według niektórych szacunków nietolerancja laktozy może być powodem problemów gastrycznych  nawet 37% Polaków. Laktozę zawierają nie tylko wyroby mleczarskie, ale także garmażeryjne, cukiernicze, farmaceutyczne, odżywki dla sportowców i wiele innych.

#Stay fresh! Team LactoJoy.

Co oznacza FCC na jedną tabletkę z laktazą?

FCC (Food Chemical Codex) określa stopień aktywności enzymu laktazy – innymi słowy skuteczność konkretnego preparat w trawieniu cukru mlekowego (laktozy). Im więcej jednostek FCC, tym wyższa skuteczność preparatu. Nasz organizm potrzebuje około 1.000 jednostek FCC laktazy by rozłożyć 1g cukru mlecznego. Pijąc szklankę mleka (0,2 l) potrzebne byłyby od 6.000 do 12.000 jednostek FCC.

 

Laktoza, laktaza, suplementy, cena

Czy można przedawkować preparat z laktazą?

Nie. laktaza zawarta w preparatach suplementujących, jest tym samym enzymem który ludzki organizm wytwarza samodzielnie. Twój organizm wytwarzał laktazę w dzieciństwie. Laktaza jest wydzielana przez kosmki jelitowe do światła jelita cienkiego. Nie ma działania ogólnego. Nadmiar laktazy zostaje wydalony przez organizm – lepiej zatem zażyć więcej preparatu, niż za mało. W ten sposób nic przykrego Ci nie grozi. Nie są znane żadne skutki uboczne przyjmowania suplementów laktazy. Jeśli jednak, pomimo przyjmowania preparatu LactoJoy LactoJoy prawidłowo i w zalecanej dawce, obserwujesz u siebie występowanie działań niepożądanych i objawy te nie ustępują lub nasilają się, należy skonsultować się z lekarzem. Twoje zdrowie i dobre samopoczucie są dla nas najważniejsze.

Czy obliczanie przed posiłkiem, potrzebnej ilości jednostek FCC, jest konieczne?

Zapotrzebowanie na laktazę zależy od kilku czynników min. od: ilości laktazy jaką produkuje samodzielnie nasz organizm, ilości cukru mlekowego w potrawie, od jakości preparatu który zażywamy oraz od naszej kondycji fizycznej danego dnia. Potrzebujemy średnio od 3.000 do 6.000 jednostek FCC by strawić 5 g cukru mlekowego (ok 0,1 l mleka). Jednak nie zawsze można określić ilość cukru mlekowego w posiłku. Z tego powodu nie zawsze potrafimy dokładnie obliczyć ilość potrzebnej laktazy. Z czasem jednak nauczymy się szacować ile potrzebujemy tabletek by bez problemu spożyć konkretną potrawę.

Czy mogę zwiększyć/zmniejszyć dawkę?

Tak, jednak dzięki wysokiej koncentracji laktazy w LactoJoy’u (14.500 jednostek FCC), możesz sobie zaoszczędzić skomplikowanych obliczeń ilości cukru mlekowego (laktozy), którą zawiera Twoja potrawa. W zasadzie potrzebujesz około 6.000 do 12.000 jednostek FCC jeśli chcesz wypić szklankę mleka. Gdy spożywany posiłek zawiera mniej cukru mlekowego, dzięki kresce dzielącej tabletkę możesz ją przepołowić. Tym samym zmniejszysz dawkę do 7.250 jednostek FCC. Gdy jednak zamierzasz spożyć potrawę którą podejrzewasz o większą zawartość laktozy powinno się odpowiednio zwiększyć dawkę preparatu.

Obserwuj reakcje swojego organizmu na określone potrawy i zastosowaną ilość preparatu (6.000 do 12.000 jednostek FCC na 11g laktozy = szklanka mleka), a nauczysz się szybko szacować odpowiednie dawki LactoJoy’a.

Co to jest laktoza?

Laktoza, inaczej cukier mlekowy, jest naturalnym składnikiem mleka ludzkiego i innych ssaków. Dostarcza nam energii, pomaga wchłonąć wapń i pomaga w trawieniu – jednak jedynie w obecności dostatecznej ilości enzymu laktazy. Laktozę zawierają takie produkty jak jogurt, ser żółty czy biały, ale również inne produkty takie jak wędliny czy niektóre leki gdzie wprowadzana jest w procesie ich produkcji.

Co to jest laktaza?

Laktaza to enzym rozkładający laktozę (cukier mlekowy) na składniki proste: glukozę i galaktozę, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Jego naturalna sekrecja u człowieka (podobnie jak u innych ssaków) stopniowo zanika wraz z dojrzewaniem organizmu. U dzieci do 3-4 roku życia, wydzielanie laktazy jest bardzo intensywne. Po tym okresie poziom laktazy gwałtownie spada. Przed ukończeniem czwartego, piątego roku życia występuje spadek wytwarzania laktazy zwykle o 90% w stosunku do okresu noworodkowego.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór lub brak laktazy (β-D-galaktozydazy) – enzymu rozkładającego zawarty w mleku cukier (laktozę) na łatwo przyswajalne cukry proste.
W jelicie cienkim noworodków i dzieci do 3-4 roku życia, enzym laktaza wydzielany jest bardzo intensywnie po czym jego poziom gwałtownie spada. Przed ukończeniem 4-5 roku życia notuje się zwykle spadek wytwarzania laktazy o 90% w stosunku do okresu noworodkowego. U wielu osób, w Polsce to około 1/3 populacji, ten spadek prowadzi praktycznie do zaprzestania wytwarzania laktazy. Zmniejszanie się/zaprzestanie wytwarzania laktazy jest procesem naturalny tak jak np. zmniejszanie się wydzielania hormonu wzrostu czy wahania stężenia hormonów płciowych zależnie od wieku. Laktoza (cukier mlekowy) za sprawą wielu pożądanych cech jest jednak na szeroką skalę stosowana w przemyśle spożywczym. Nie tylko więc w dzieciństwie, co jest naturalne, ale i w życiu dorosłym mamy intensywny kontakt z laktozą zawartą w artykułach spożywczych. Jest prawie niemożliwe wyeliminowanie jej (podobnie jak np. śladów zawartości orzeszków ziemnych) z diety ponieważ nie chodzi tu tylko o przetwory mleczne. Laktozę zawierają np.: wyroby wędliniarskie, cukiernicze, pieczywo, zupy instant, sosy. wiele lekarstw i wyrobów farmaceutycznych.

Typy nietolerancji laktozy ?

Rozróżniamy trzy typy nietolerancji laktozy: wrodzoną, pierwotną i wtórną. Przy typie pierwotnym nietolerancja postępuje z wiekiem, wraz z odzwyczajaniem się od mleka matki, co jest procesem naturalnym. Ta forma nietolerancji laktozy jest najbardziej rozpowszechniona na świecie. Dotyczy niemal 70% ludzi i jest silnie uzależniona od pochodzenia etnicznego. Wtórny typ nietolerancji nabywa się wskutek uszkodzenia struktur jelita cienkiego przez chorobę, stosowanie niektórych leków, alkoholu lub w przebiegu zatruć różnym substancjami chemicznymi. Po wyleczeniu jelita cienkiego, wtórna nietolerancja laktozy nierzadko   ustępuje częściowo albo całkowicie. Wrodzony typ nietolerancji występuje bardzo rzadko. Dziecko rodzi się w tym wypadku bez zdolności produkcji enzymu laktazy. Dwa ostatnie typy nietolerancji są patologiczne jednak i w tych przypadkach stosuje się suplementację laktazy.

Metody diagnostyczne nietolerancji laktozy?

Jest kilka metod na wykrycie nietolerancji laktozy. Można w łatwy sposób przeprowadzić „domowy” test na nietolerancję laktozy. Do dyspozycji mamy również kilka ogólnodostępnych metod laboratoryjnych. Na przykład za pomocą wodorowego testu oddechowego (WTO). To metoda ambulatoryjna. Podniesiony, w wydychanym powietrzu, poziom wodoru (powyżej 20 ppm) po spożyciu kontrolnej próbki  laktozy, wskazuje na jej niewłaściwe trawienie. Cena badania to około 169-350 zł. Wynik otrzymuje się bezpośrednio po badaniu. Test genetyczny. Analiza polimorfizmu 13910 genu LCT met PCR. Metoda laboratoryjna. Cena badania to około 260-350 zł lub w pakiecie z testem na tolerancję np. kazeiny, glutenu (celiaklii) czy fruktozy około 550-850 zł. Wynik otrzymuje się około 10 dni po badaniu.

Jak działa preparat z laktozą?

Preparaty zawierające laktazę (np. LactoJoy) rekompensują (substytuują, suplementują) niedobór lub brak laktazy w Twoim organizmie. Bez laktazy rozkład laktozy na glukozę i galaktozę jest niemożliwy. Dostarczana z zewnątrz (egzogenna) laktaza likwiduje skutki nietolerancji laktozy. Dolegliwość towarzyszące nietolerancji zostają zredukowane do minimum, lub ustępują całkowicie.

Tak, również cierpiąc na nietolerancję laktozy możesz bez namysłu wypić kawę z mlekiem czy zjeść coś na mieście. Należy jedynie spożyć tabletkę LactoJoy przed następnym wypadem do kawiarni.

Czy muszę regularnie brać LactoJoy'a?

Nie. Czas zażywania LactoJoy’a zależy jedynie od pory spożywania Twoich posiłków. Jeśli spożywasz potrawę niezawierającą cukru mlekowego to nie musisz brać tabletki w ogóle! Jeżeli jednak nie masz co do tego całkowitej pewności i być może Twój posiłek zawiera laktozę to z doświadczenia radzimy – weź tabletkę – unikniesz niespodzianek!

Czy każde dziecko toleruje mleko matki?

Generalnie tak. Tolerancja cukru mlekowego (poziom enzymu laktazy) u niemowląt jest bardzo dobra. Mleko to podstawa odżywiania wszystkich ssaków we wczesnym etapie ich rozwoju osobniczego. Ale: około 1 do 3% noworodków rodzi się już z wrodzoną nietolerancją laktozy  (alaktazja). W tym wypadku dziecko wymaga opieki lekarskiej.

Od którego roku życia można stosować tabletki LactoJoy?

LactoJoy jest preparatem, który można stosować w każdym wieku – z zastrzeżeniem, że forma leku wymaga jego rozgryzienia co w kontekście stosowania u dzieci wymaga oczywistych dodatkowych czynności (rozdrobnienie, rozpuszczenie) przed podaniem.

Czy mogę stosować LactoJoy w czasie ciąży lub karmienia piersią?

Tak. Preparat zawiera enzym laktazę, który zazwyczaj jest produkowany przez nasz organizm samodzielnie.