Bóle brzucha po jedzeniu? Czy gdy to zjem to znowu będą wzdęcia i uczucie przelewania ?

nietolerancja laktozy objawy skutki

Cierpisz na chroniczne bóle brzucha po jedzeniu. Nie pijesz mleka. Czy problem nietolerancji cukru mlekowego może dotyczyć Ciebie? Co ma z tym wspólnego laktoza, produkcja żywności i przemysł spożywczy?

Laktoza – nietolerancja – objawy.

Objawy nietolerancji laktozy zależą od wieku, a zwłaszcza od preferencji żywieniowych danej osoby. U osób z nietolerancją laktozy, spożywana laktoza jest częściowo wydalana ze stolcem, a częściowo ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Niestrawiona, zalegając w jelicie, powoduje osmotyczne przemieszczanie się wody i elektrolitów z przestrzeni około jelitowej do jego światła. Ciśnienia w jelicie wzrasta, rozciągając je wywołuje silny ból i skurcze mięśniówki. Równocześnie na skutek aktywności flory bakteryjnej jelita grubego, dochodzi do fermentacji laktozy, w wyniku której powstające kwasy organiczne drażnią błonę śluzową jelit. Wywołuje to uporczywe biegunki o kwasowym charakterze i prowadzi do szybkiego odwodnienia organizmu, zaburzeń gospodarki elektrolitowej i nadżerek jelit. Towarzyszą temu wzdęcia, napadowe bóle brzucha i tzw. przelewania treści pokarmowej. Pierwsze oznaki nietolerancji laktozy pojawiają się ok. 30-90 min. po spożyciu pokarmu zawierającego laktozę (cukier mlekowy), a biegunka po ok. 2 godzinach. Objawy te ustępują po ok. 2-12 godz. od spożycia laktozy. Stan ten sprawia, że nie możemy normalnie funkcjonować, cieszyć się smakiem ulubionych potraw i normalną aktywnością.  Jak pokazują niektóre badania, nietolerancja laktozy, może dotyczyć niemal 37% Polaków. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym, problem się pogłębia. Naukowcy podają, że na całym świecie nietolerancja laktozy jest udziałem nawet 70% ludzi. Oczywiście skala tych dolegliwości zależna jest od ilości spożywanej laktozy jak i od stopnia nietolerancji laktozy.

Mam silne bóle brzucha po jedzeniu. Nie piję mleka. Czy pomimo tego nietolerancja laktozy może mnie dotyczyć?

Laktoza, czyli cukier mlekowy to organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, dwucukier zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy. Choć laktozę w naturze można znaleźć poza mlekiem choć by w brokule  0,2 g/100g to w ilościach mających znaczenie żywieniowe występuje w mleku i w większości produktów mleczarskich. W tym miejscu należy poczynić bardzo ważną uwagę. Otóż z laktozą jest podobnie jak z cukrem (sacharozą). Jest ona na dużą skale stosowana w przemyśle spożywczym. jako substancja stabilizująca, wypełniająca czy słodząca jednak w porównaniu do znanej nam z domowej cukiernicy sacharozy, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Laktoza znajduje się w składzie wielu leków w roli substancji bazowej, stabilizującej i słodzącej. Laktoza stosowana jest w produkcji wędlin do zatrzymywania w nich wody i w wyrobach piekarniczych nadając im, pod wpływem temperatury, złotawy kolor i chrupkość. Pasta do zębów, klej do protez zawierają bardzo często dodatek laktozy. To samo dotyczy, lodów, sosów gotowych i zup instant. Jeśli myślisz , że eliminując produkty mleczne ze swojej diety, uchronisz się przed skutkami nietolerancji laktozy to jesteś w błędzie. Oto kilka przykładów prosto ze sklepowej półki.

Kiełbasa śląska:

  • mięso wieprzowe (90%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, białko sojowe, białko wieprzowe, stabilizatory (trifosforany, difosforany, octany sodu, cytryniany sodu), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), przyprawy, laktoza (z mleka), ekstrakt drożdży, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), cukier, hydrolizat białka sojowego, przeciwutleniacze (kwas izoaskorbinowy, izoaskorbinian sodu), dekstroza, substancja konserwująca (azotyn sodu)

Kiełbasa śląska z szynki

  • mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy(zawiera laktozę(z mleka)), glukoza, ekstrakt drożdży, stabilizator: cytryniany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromaty, sproszkowana cytryna, substancja konserwująca: azotyn sodu

Kiełbasa gospodarza z gęsin

  • mięso wieprzowe, mięso z gęsi, sól, mieszanka przypraw (zawiera laktozę z mleka), cukier, substancja konserwująca (azotyn sodu)

Pączek wyborowy

  • mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, woda, marmolada (przecier jabłkowy), cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, masło, woda, sól, drożdże, laktoza (z mleka), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna sojowa, skórka pomarańczowa, aromat waniliowy

Pizza 4 sery

  • mąka pszenna, ser Mozarella 24%, sos pomidorowy 16% (pomidory, woda, sól, oregano, przyprawy), woda, ser twardy 7%, ser Gouda 5%, ser Edam 2,5%, olej słonecznikowy, sól, przyprawy, laktoza, drożdże, mąka słodowa

Zgoda nie są to artykuły z najwyższej półki, a zaledwie przypadkowe “próbki” z supermarketu choć z działu “dla smakoszy”. Uwierz nam jednak, że laktozę powszechnie stosuje się w przemyśle spożywczym.

bóle brzucha po czekoladzie?

Ach, któż nie lubi dobrej czekolady…

Lindt, Lindor, pralinki z czekolady mlecznej z delikatnie rozpływającym się nadzieniem – poezja …

  • Cukier, tłuszcze roślinne (kokosowy, z nasion palmy), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, bezwodny tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (soja), ekstrakt słodowy jęczmienny, aromaty

Mleko w proszku i jeszcze dodatkowo laktoza!

Pamiętaj! Laktoza jest dodatkiem spożywczym pochodzenia naturalnego. Wykazuje nawet działanie wspomagające wchłanianie do organizmu wapnia z pokarmu. Nie ma w tym nic złego że jest dodawana do produktów żywnościowych. Jest o niebo lepsza w tej roli od sacharozy. To jest tak jak z uczuleniem na orzeszki ziemne, które ze smakiem zapewne jesz. Nie są same w sobie złe. Są źródłem wielu aminokwasów.  Dlaczego więc tak często czytasz ostrzeżenia na opakowaniach różnych produktów, że  “może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. Okazuje się, że dla pewnej grupy ludzi nawet te śladowe ilości orzeszków w pokarmie mogą być zabójcze. Orzeszki ziemne są bardzo silnym alergenem. Choć alergia na orzeszki dotyczy tylko 1-1,5% ludzi to następstwa spożycia nawet śladowej ilości orzeszków ziemnych może wywołać wstrząs anafilaktyczny i  śmierć. Nietolerancja laktozy, na szczęście nie daje tak spektakularnych i tragicznych konsekwencji za to dotyczy około 70% ludzi na świecie!

laktoza w Marsie

Na marginesie, jeżeli lecisz na Marsa to weź ze sobą LactoJoy’a 😉. Mars też zawiera sporo laktozy. Sprawdź przy okazji…  Na opakowaniu.

Nie toleruję laktozy. Czy ze mną jest coś nie tak?

Mechanizm nietolerancji laktozy działa całkiem prosto. Najczęstszą jej przyczyną jest pierwotny niedobór laktazy, czyli postępujące zmniejszanie się ilości wydzielanego przez organizm enzymu odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego. W takim przypadku objawy nietolerancji laktozy pojawiają się zwykle dopiero w okresie dojrzewania lub w dorosłości. Wraz z wiekiem tracimy zdolność wytwarzania  laktazy i gorzej trawimy produkty mleczne. Nie wyciągaj jednak z tego faktu  wniosku, że z Tobą jest coś nie tak!  Twój organizm rozwija się, dojrzewa i tak jak dziecko z wiekiem traci swój szczebiotliwy dziecięcy głosik tak też zmienia się  ilość laktazy wydzielanej przez kosmki Twojego jelita cienkiego. Tak jak ostateczna barwa Twojego głosu tak i ostateczny poziom laktazy w twoim organizmie zależy od wielu czynników.

Z uwagi na powszechne stosowanie laktozy w produkcji żywności nie jesteś w stanie wyeliminować jej ze swojej diety.To tutaj właśnie zaczyna się cały problem z nietolerancją laktozy. Tymczasem okazuje się, że o wszystkich wspomnianych nieprzyjemnych objawach spokojnie moglibyśmy zapomnieć – gdybyśmy tylko wiedzieli, co jest ich pierwotną przyczyną  i gdybyśmy zdecydowali się na odpowiednie wspomaganie. Z pomocą przychodzi nam tutaj prosty test, który możemy wykonać samodzielnie.

Oby test dał wynik negatywny! Jeżeli nie, to też nie ma się czym martwić. Zamów bezpłatną próbkę LactoJoy’a. Wypróbuj ją przy najbliższej okazji.

Po wieloletnich zmaganiach z opisanymi tu problemami gastrycznymi i nie tylko, właściwa diagnoza uwolniła nas od nich z dnia na dzień. Dlatego zajęliśmy się kompleksowo tematem nietolerancji laktozy. Jeśli znajdujesz się w grupie 20-37% Polaków, statystycznie dotkniętych nietolerancja laktozy to mamy dla Ciebie wypróbowane rozwiązanie.

#Stay fresh! LactoJoy Tea

< Powrót

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *