Typy nietolerancji laktozy

Rozróżniamy trzy typy nietolerancji laktozy (cukru mlecznego):

  1. pierwotna nietolerancja laktozy
  2. wtórna nietolerancja laktozy
  3. wrodzona nietolerancja laktozy.

 

  1. Pierwotna nietolerancja laktozy

    Najczęściej występujący typ nietolerancji. Dochodzi do niej w procesie dojrzewania - dziecięca zdolność wytwarzania laktazy zanika z wiekiem. Przyroda nie przewiduje by dorośli ludzie pili mleko, dlatego jest to jak najabrdziej naturalne, że większość dorosłych ludzi na świecie nie produkuje enzymu laktaza. Pierwotna nietolerancja bardzo dobrze poddaje się substytucji preparatami zawierającymi enzym laktazę np.LactoJoy. Zdarza się, że dorośli ludzie zachowują przez całe życie zdolność wytwarzania laktazy, przy czym notuje się tu dużą zależność etniczną np. w Polsce nietolerancja laktozy występuje u około 1/3 populacji osób dorosłych.

  2. Wtórna nietolerancja laktozy

    Ta forma nietolerancji laktozy nie jest dziedziczna ani nie jest związana z dojrzewaniem. Występuje na skutek uszkodzenia ścianek jelita cienkiego, przez co nie może zostać uwolniony enzym laktaza. Do uszkodzenia może dojść w wyniku różnych chorób jelit ale także w wyniku chemioterapii, alkoholizmu czy zażywania antybiotyków. W zależności od przypadku istnieje szansa na przywrócenie prawidłowej funkcji jelit.

  3. Wrodzona nietolerancja laktozy

    W tym wypadku nietolerancja jest wrodzonym defektem genetycznym. Organizm od urodzenia jest niezdolny do produkcji laktazy. Noworodek dotknięty tym typem nietolerancji laktozy, nie toleruje także mleka matki i trzeba go karmić specjalnym mlekiem bez laktozy. Jest najrzadziej występującym typem nietolerancji.

Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl