Nietolerancja laktozy powszechna na świecie

Nietolerancja laktozy powszechna na świecie

„Wypij mleko, żebyś był duży i silny“ – to zdanie w dzieciństwie słyszał chyba każdy. ALBO: „Pij mleko, będziesz wielki” – hasło przewodnie tej kampanii zna chyba każdy. Owszem, w pewnym stopniu mleko jest zdrowe, tylko nie każdy z nas je toleruje. Obecny w mleku cukier (laktoza),  u 70 – 80 % ludności świata, powoduje dolegliwości takie jak mdłości, wymioty, biegunki, bóle brzucha. A więc, kto nie toleruje mleka, nie jest chory. Wręcz przeciwnie...

Osoby pijące mleko są w mniejszości

Szczególne w ciepłych regionach nietolerancja cukru mlecznego – laktozy jest bardzo rozpowszechniona. W Azji i dużych częściach Afryki nawet ponad 90 % ludzi nie trawi mleka i pokarmów mlecznych. Przyczyną jest niedobór laktazy – enzymu rozkładającego zawarty w mleku cukier (laktozę) na łatwo przyswajalne cukry proste.

W przypadku braku tego enzymu, laktoza przedostaje się do jelita grubego, gdzie pod wpływem flory bakteryjnej ulega procesom fermentacyjnym. To skutkuje występowaniem gazów jelitowych oraz powstawaniem wzdęć. Do tego tworzy się kwas mlekowy. Skutek: biegunka.

U prawie wszystkich niemowląt na świecie enzym laktaza jest szczególnie aktywny. Jest tak, ponieważ tylko w ten sposób niemowlęta są w stanie efektywnie trawić mleko matki, które jest podstawowym składnikiem ich pożywienia. Po zaprzestaniu karmienia piersią aktywność enzymu u dziecka obniża się, co jest naturalnym procesem. Zdolność organizmu do rozkładania i trawienia laktozy zazwyczaj zanika. W efekcie nie tolerujemy już mleka.

Dlaczego większść Europejczyków może pić mleko?

Od około 7500 lat ludzie z zimniejszych regionów oraz większość Europejczyków, na skutek mutacji genowej, są w stanie pić mleko przez całe życie. To korzyść ewolucyjna, ponieważ dzięki mleku uzyskano dodatkowe źródło pokarmu. Niektórzy badacze przypisują pojawienie się tej mutacji genowej warunkom pogodowym. W Polsce i w wielu innych częściach Europy słońce nie świeci zbyt często i intensywnie. Bez słońca, organizm nie wytwarza witaminy D, która jest szczególnie ważna w procesie budowy kości (wapń). W ramach odżywiania można przynajmniej częściowo zrekompensować ten deficyt. Jednak tylko niewielka grupa środków spożywczych zawiera znaczne ilości witaminy D, między innymi tłuste ryby, takie jak łosoś oraz właśnie mleko.

Nie toleruję laktozy – czy mleko to dla mnie temat tabu?

Nawet, jeśli ktoś cierpi z powodu nietolerancji cukru mlecznego (laktozy), zazwyczaj toleruje jego małe ilości.Na szczęście, ponieważ Laktoza sama w sobie nie zawsze jest od razu dostrzegalna w produktach i czasem ukryta jest w składnikach opisanych na opakowaniach drobnym drukiem. Poza tym cukier mleczny znajduje się niemal we wszystkich gotowych daniach pomimo tego, że nie ma go w wykazie składników. Dlatego zalecamy zawsze mieć pod ręką preparat z laktazą LactoJoy. Ostrożności nigdy za wiele! Poręczne i stylowe opakowanie LactoJoy'a to Twój idealny towarzysz na co dzień – pasuje do każdej dłoni, kieszeni czy torebki.

Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl