Laktoza w produktach spożywczych – ale nie na liście ich składników.

Laktoza ukryta jest w wielu produktach spożywczych – ale nie na liście ich składników.

Pierwsza zasada w przypadku nietolerancji laktozy to czytać i jeszcze raz czytać etykiety produktów spożywczych. Ale czy wiesz o tym, że niektóre produkty mają w składzie laktozę, mimo że nie znajdziesz jej w wykazie składników na ich opakowaniu? Pomimo, że 75 % ludności świata nie toleruje laktozy, istnieją na rynku produkty nie zawierające informacji na temat laktozy na etykiecie. Zdradzimy ci, w jakich produktach ukryta jest laktoza i na które należy szczególnie uważać.

Brak laktozy w składzie.

Od 2005 roku istnieją rygorystyczne regulacje prawne, zgodnie z którymi wszystkie produkty zawierające laktozę muszą być odpowiednio oznaczone. Jeśli więc nie tolerujesz laktozy, czytaj uważnie etykiety na produktach i zwracaj uwagę na składniki. Jednak przemysł spożywczy omija często te przepisy dzięki pewnej luce prawnej. Otóż jeśli w produkcie zawarty jest składnik będący przetworem mlecznym, a nie jest przetwarzana czysta laktoza, to laktoza nie musi być wymieniona na liście składników. Jest tak na na przykład w przypadku masła, serów, kefiru i serewatki w proszku. Dotyczy to również niektórych słodyczy. W produkcji niektórych rodzajów żelków owocowych i cukierków przetwarzany jest jogurt, mleko skondensowane lub w proszku, w związku z czym słowo „laktoza” nie musi pojawić się na liście składników.

Dzięki laktozie bułki i kiełbaski wyglądają złoto i chrupiąco.

W/w przepisy nie obejmują też nieopakowanej żywności, jak na przykład chleba z piekarni lub świeżej wędliny ze sklepu mięsnego. Problem w tym, że także w tych produktach często kryje się laktoza. Czy wiesz, że laktoza chętnie używana jest do dego, aby wyroby piekarnicze wyglądały złoto i apetycznie lub aby kiełbaski na grilla sprawiały wrażenie brązowych, kruchych i chrupiących? Dlatego również kupując ciastka, ciasta czy wędliny należy zachować ostrożnośc i na wszelki wypadek zapytać w piekarni czy w sklepie mięsnym o skład lub – jeszcze lepiej – samemu przeczytać listę składników produktu. Udostępnienie tych informacji jest bowiem obowiązkowe.

Również w winie kryje się laktoza.

Podobny problem jest z winem: zgodnie z europejskim Rozporządzeniem w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % obj. zwolnione są z wymogu posiadania etykiety ze składem. Nie dotyczy to jedynie piwa. Jednak w wyniku fermentacji również w winie często kryje się laktoza, nawet jeśli w niewielkich ilościach.

Laktoza jako pomocny dodatek w przemyśle spożywczym.

Laktoza zawarta jest nie tylko w typowych produktach mlecznych, takich jak sery czy jogurty. Często stosowana jest w przemyśle spożywczym, ponieważ stanowi tani dodatek z wieloma użytecznymi właściwościami. Ma na przykład wysokie zdolności wiązania wody, z czego korzystają niektórzy producenci żywności, aby zwiększyć masę produktu za pomocą wody. W żywności o obniżonej zawartości tłuszczu, laktoza stosowana jest więc w celu zwiększenia objętości, nie zmieniając przy tym zbytnio ich kaloryczności. Podobnie, laktoza często ukryta jest jako środek wiążący w gotowych i mrożonych daniach, jak na przykład w mrożonym sznyclu. Również w tym przypadku dzięki laktozie produkt waży więcej, a producent nie ponosi dodatkowych kosztów.

Inną korzystną właściwością laktozy jest to, że poprzez jej dodanie można zwiększyć twardość produktów spożywczych i stworzyć przyjemną konsystencję. Dlatego laktoza chętnie dodawana jest nie tylko do jogurtów, ale także do sosów, puree czy klusek ziemniaczanych w proszku. Ostrożność  należy zachować również przy konserwach warzywnych – zwłaszcza tych w sosie.

Laktoza w lekach ułatwia trawienie.

W wielu lekach również kryje się laktoza. Tutaj cukier mleczny, dzięki swojej substancji czynnej ułatwiającej trawienie oraz zdolności wiązania wody, często stosowany jest jako środek wiążący w kapsułkach, tabletkach, proszkach i drażetkach.

Krótka anegdota: nawet w tabletkach na biegunkę, która jest częstym objawem nietolerancji laktozy, często ukryta jest laktoza. To samo dotyczy pigułek antykoncepcyjnych. Najlepiej od razu zapytać lekarza lub farmaceutę, czy przepisany lek zawiera laktozę i czy ewentualnie istnieje alternatywne rozwiązanie.

W razie wątpliwości po prostu weź LactoJoy'a.

Jeśli więc nie jesteś pewien, czy w danym produkcie kryje się laktoza, możesz zapytać o to bezpośrednio u producenta lub sprzedawcy. W przypadku gdy ten też nie ma 100 % pewności, czy produkt zawiera laktozę, bardzo pomocne mogą okazać się preparaty z laktazą jak LactoJoy. LactoJoy może pomóc ci ograniczyć występujące zwykle dolegliwości do minimum lub nawet całkowicie im zapobiec. Reszta laktazy, której twój organizm nie potrzebuje, aby przetworzyć produkty z laktozą zostanie wydalona z organizmu w normalny sposób.

Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl