Laktoza, zmora Polaków.

Badania wskazują, że nawet 37% Polaków moze cierpieć na niedobór laktazy. A to właśnie on jest przyczyną nietolerancji laktozy, czyli cukru mlekowego. Dolegliwość ta prowadzi do dyskomfortu trawiennego, masy nieprzyjemnych objawów mocno utrudniając codzienne życie. Co to jest laktoza, gdzie występuje i jak się jej ustrzec? Podpowiadamy!

Czy taki diabeł straszny?

Ostatnio coraz więcej ludzi zadaje sobie pytanie „co to jest laktoza i gdzie występuje?”. Wynika to bez wątpienia z większej dostępności wiedzy oraz rosnącej świadomości, że rodzaj i jakość żywności którą spożywamy ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Olbrzymia różnorodność produktów żywnościowych zmusza nas wręcz do tego, abyśmy świadomie potrafili wybierać dla siebie to co najzdrowsze, a unikali tego co może nam szkodzić.

Wszyscy ci, którzy doświadczają przykrych symptomów ze strony układu pokarmowego wiedzą, że potrafią one skutecznie uprzykrzyć życie. Sprawiają, że normalne, codzienne aktywności stają się krępujące, trudne i nieprzyjemne, a niekiedy wręcz uniemożliwiają normalne funkcjonowanie.

Do tego typu dolegliwości zaliczają się biegunki, wzdęcia, gazy, bóle brzucha. Czyli objawy m.in. nietolerancji laktozy. Jeśli od dłuższego czasu zmagamy się z nimi, być może cierpimy na tę cywilizacyjną chorobę. Należy zaznaczyć przy tym, że termin „choroba cywilizacyjna” w przypadku nietolerancji laktozy, został użyty wyłącznie z tego powodu, że we wspólczesnym świecie masowej produkcji żywności, surowce mlekopochodne np. laktoza używane są na wielką skalę i kontaktu z nimi praktycznie nie da się całkowicie uniknąć.

Laktoza, co to jest?

Trudno jednak dbać o zdrowie, jeśli nie wiemy, co nam je zabiera. Laktoza, co to jest? Laktoza to inaczej cukier mleczny. Jest on organicznym związkiem chemicznym z grupy węglowodanów, dwucukrem zbudowanym z D-galaktozy i D-glukozy. Występuje w mleku i co za tym idzie, w produktach pochodzenia mlecznego.

W naturalnej postaci znajdziemy go jedynie w mleku ssaków. Jest źródłem energii, która łatwo się przyswaja. Stymuluje rozwój zmysłu smaku, wpływa na gospodarkę hormonalną i reguluje łaknienie. A to wszystko bardzo się przydaje w procesie rozwoju, bo mleko przecież najczęściej spożywają dzieci. W mleku ludzkim jego zawartośc wynosi 7000 mg/100g a w mleku krowim zaledwie 4500 mg/100g. To pokazuje jak cenny dla rozwijającego się małego człowieka jest cukier mleczny.

Niestety, im starsi jesteśmy, tym gorzej trawimy cukier mleczny. Do jego przyswojenia potrzebna jest bowiem laktaza – enzym wytwarzany w jelicie cienkim i rozkładający ten dwucukier na cukry proste: glukozę i galaktozę. Enzymu tego z wiekiem jest coraz mniej – niestety ponieważ cukier mleczny ma wiele zalet. Od czasu kiedy ludzie udomowili zwierzęta dające mleko, u pewnej grupy ludzi wytworzyła się genetycznie, zdolnosć do trawienia laktozy również w dorosłym życiu. Gdy jednak w organizmie brakuje laktazy, cukier mleczny nie jest trawiony, a w tej postaci nie jest wchłaniany przez jelito cienkie do naczyń krwionośnych. Chłonąc po drodze duże ilości wody, co doprowadza do biegunki, cukier mleczny dostaje się do jelita grubego gdzie, pod wpływem bakterii jelitowych, fermentuje z wytwarzaniem dużej ilości gazów i kwasów, które działają drażniąco na błonę śluzową. Stąd różnego rodzaju nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Mleko, śmietanka… chleb, czyli w czym jest laktoza?

Wszyscy ci, którzy czują, że nietolerancja laktozy może ich dotyczyć, powinni zdecydować się na wypróbowanie diety eliminacyjnej. Na dwa tygodnie rezygnujemy wtedy z produktów zawierających potencjalnie szkodliwy składnik i sprawdzamy, czy taki zabieg wpłynął na poprawę naszego samopoczucia. Ale żeby to zrobić, trzeba wiedzieć, w czym jest laktoza. A ta, jak się okazuje, może być obecna w produktach czy potrawach, których w ogóle o to nie podejrzewamy.

Cukier mleczny, jak sama nazwa wskazuje, obecny jest głównie w produktach pochodzących z mleka i wyprodukowanych na jego bazie. Mowa tutaj oczywiście o samym mleku, ale również koktajlach mlecznych, bitej śmietanie, lodach, sorbetach, maśle. Wysoką zawartość tego dwucukru wykryjemy również w śmietankowych sosach i puddingach.

W mniejszych ilościach laktoza pojawia się także w produktach na pozór bezpiecznych. Chleb, ciasta, czekolady, ziemniaki, zupy w proszku, mieszanki makaronowe, płatki śniadaniowe, margaryna – wszystkie te „niewinne” artykuły spożywcze z pewnością zaszkodzą wszystkim, którzy nie tolerują cukru mlecznego.

Warto pamiętać, że substancję tę znajdziemy nie tylko w żywności, ale również w lekach. Jeżeli cierpimy na nietolerancję, musimy uważnie czytać ich recepturę, bo nawet niewielka ilość składnika może nam zaszkodzić. W czym jest laktoza? Prawie we wszystkim.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, co to jest laktoza i gdzie występuje, a dotykają nas opisane powyżej dolegliwości, powinniśmy być bardzo ostrożni spożywając nową potrawę czy produkt żywnościowy, a na pewno zapoznać się dokładnie z jego wykazem składników. Producenci mają obowiązek wymieniać na opakowaniu wszystkie potencjalne alergeny zawarte w ich artykule spożywczym. W razie potrzeby warto zdecydować się na zakup tabletek z laktazą, które pozwolą pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości i cieszyć smakiem ulubionych potraw.

Tabletki LactoJoy zawierają na tyle wysokie dawki enzymu, że spokojnie możemy jeść wszystko to, co nam się zamarzy - i nie musimy się martwić bólami brzucha lub krępującymi wzdęciami.

Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl